AdWords Blog’umuzda, AdWords Yardım Forumu’nun en üst düzey katılımcılarından Sinan Can’ı konuk ediyoruz.
Google AdWords reklamlarınızdan en yüksek verimi alabilmenizin ve yatırım getirinizi artırabilmenizin bir çok farklı etkene dayandığını biliyoruz. Web sitenizden kampanya kurgunuza, oluşturduğunuz
reklam metinlerine ve
anahtar kelimelerinize kadar bir çok faktör reklam yatırımınızın başarı ile sonuçlanmasında önemlidir.
Gün geçtikçe artan reklamveren rekabetinde bütçenizin hacmi ne olursa olsun,
reklam performansınızı en üst düzeye taşıyarak rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz. Bunun için, kampanya performansınızı takip ederek reklamlarınıza yön vermeli ve alacağınız verimi en üst düzeye taşımak için gerekli müdahalelerde bulunmalısınız.
Bu yazıda; sizlere kampanya optimizasyonu ve performans takibi konusunda bilgiler vererek, reklamlarınızdan maksimum getiriyi elde etmenize yardımcı olmayı amaçlıyoruz.
Sizlerin de bildiği gibi yakın bir zaman önce Google AdWords rapor merkezi, kampanya sekmelerimize
taşındı. Artık, daha ayrıntılı raporlar sadece birkaç “tık” ötemizde.
Yeni raporlama özelliklerini ve araçlarını kullanmaya başlamadan önce kendimize aşağıdaki soruları sormamız, yol haritamızı başarıyla çizmemiz açısından çok önemlidir:
1. Hedeflerinizi Belirleyin
Öncelikle reklamlarınızdan beklentilerinizi ve amaçlarınızı doğru bir şekilde belirlemeli ve reklam verilerinizi bu çerçevede değerlendirmelisiniz. Doğrudan satın almaya yönelik bir çalışmanın mı, yoksa marka/ürün bilinirliğini artırmanın mı daha önemli olduğuna karar vererek reklamlarınızı buna uygun olarak optimize etmeniz önemlidir.
2. Hedef Kitlenizi Tanıyın
Hedef kitlenizi tanımak ve bu kişilerin nerelerde karşınıza çıkacağını bilmek; sizin, rakiplerinizden bir adım önde başlamanız demektir. Reklam çalışmalarınızı bu bilgiler ışığında şekillendirerek doğru bir reklam kampanyası düzenleyebilirsiniz.
Eğer hedef kitlenizin yer aldığı noktalardan emin değilseniz, reklam performans raporları ve dönüşüm izleme seçenekleri size bu konuda yardımcı olacaktır.
3. Ürün / Markanızı Tanıyın ve Doğru Tanıtın
Ürün ya da markanızın reklamlarını Google platformunda yayınlarken bilinçli bir yaklaşıma sahip olmanız, hangi Google reklam seçeneklerini kullanmanız gerektiğini bilmenize yardımcı olacaktır.
4. Rakamlara Güvenin
En zor kısım burası. Raporlarda ortaya çıkacak bazı veriler sizin hiç tahmin etmediğiniz veriler olacaktır. Bu noktada, dip analizlerle rakamların ve Google raporlarının hassasiyetine güvenin.
Bu soruları sorduk ve cevaplarını aldık. Artık raporlara geçmeye hazırız. Biraz uzun bir hazırlık dönemi oldu ama, bundan sonra Google raporları sizleri daha az yoracaktır.
Şimdi temel raporlama seçeneklerine ve rapor türlerine göz atalım. Temel raporlama seçeneklerini kullanarak:
● Verileri hassaslaştırmak için filtreler oluşturabilir ve oluşturduğumuz filtreleri tekrar kullanmak için saklayabilir
● Belirli bir döneme ait verilere ulaşmak için tarih aralığı seçebilir
● Geçmişte oluşturduğumuz raporların benzerlerini kolayca oluşturabilir
● Kampanyamızı sürekli kontrol altında tutmak için belirli periyotlarda çalıştırılmak üzere raporlar planlayabilir ve raporları e-posta ile paylaşabilir
● Raporları csv, xml, pdf vb. biçimlerde oluşturabilir ve bu raporları bilgisayarımıza indirebilir
● Oluşturmak istediğimiz rapordaki sütunları özelleştirebiliriz.
Oluşturabileceğimiz rapor türleri şunlardır:
Hesap Raporları: Hesabımıza ait özet istatistikleri gösterir ve genel AdWords performansımızı hızla gözden geçirmemize yardımcı olur.
Anahtar Kelime Raporları: Anahtar kelimelerimizin tüm kampanyalardaki veya belirli kampanyalardaki performansını gösterir.
Yerleşim Raporları: Görüntülü Reklam Ağı'ndaki sitelerde görünen reklamlarımızın performansını gösterir.
Reklam Raporları: Metin reklamlar, resim reklamlar, video reklamlar, mobil reklamlar ve yerel işletme reklamları da dahil olmak üzere kampanyalarımızdaki belirli reklam türlerinin performans istatistiklerini gösterir.
Hedef URL Raporu: Hedef URL'lerimizin her birinin performans verilerini gösterir.
Demografi Raporları: Görüntülü Reklam Ağı'ndaki yayıncı sitelerinde reklamlarımızı gören kullanıcıların demografik özelliklerini gösterir.
Coğrafi Raporlar: Sitemize AdWords trafiği gönderen ülkeler ve bölgelerdeki performansınızı gösterir.
Arama Terimi Raporları: Reklamımızı tetikleyen gerçek arama sorgularına ilişkin performans istatistiklerini gösterir.
Google AdWords, size fikir veren yararlı istatistikleri bulabileceğiniz bir yer olmuştur her zaman. AdWords raporlarını doğru ve etkin kullanarak, reklamlarınızdan elde ettiğiniz değerin daha da artacağına emin olabilirsiniz.
Sinan Can'a bu yazıyı hazırladığı için teşekkür ederiz.
Cihan Enginar & Cemal Büyükgökçesu, Google Adwords Ekibi
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
İlginize teşekkürler!
Bu yazı ile ilgili olmayan ve uygun bulunmayan yorumları yayınlamama hakkını saklı tutuyoruz.
Burada okuduğunuz yorumlar okuyucularımıza aittir.