Hem Google AdWords'ü hem de Google Analytics'i kullanıyorsanız, AdWords yoluyla gelen ziyaretçilerin web sitenizde nasıl davrandığıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için bu iki hizmeti birbirine bağlayabileceğinizi biliyorsunuz. Hesaplarınızı bağladıktan sonra (otomatik etiketleme açık olarak) AdWords hesabınız kaynaklı istatistikler doğrudan Analytics'te gösterilir.
Bazen bize, Analytics'te yer alan AdWords raporundaki tıklama sayısının AdWords’den gelen ziyaret sayısıyla neden aynı olmadığını soruyorsunuz.
Bu durumun,
Analytics Yardım Merkezi makalemizde daha ayrıntılı açıklanan birkaç nedeni olabilir. Bugün reklamverenlerin en yaygın olduğunu düşündüğü neden üzerinde duracağız. Bu, hedef URL'nizin otomatik olarak etiketlenmesiyle ve web sitenizi barındıran sunucunun ayarlarıyla ilgilidir. Öyleyse bu farkın kaynağını ve sorunu nasıl tespit edip çözebileceğinizi ele alalım.
AdWords'te ziyaretleri nasıl izleyebilirim?
İlk olarak, Analytics'in AdWords kaynaklı ziyaretleri nasıl kaydedebildiğini ele alacağız:
İlk seçenek
manuel etiketleme işlevini kullanmaktır. Bu tür durumlarda, her bir hedef URL'yi etiketlemek için
URL oluşturucuyu kullanın. Ayrıca kaynağınızı, aracınızı, anahtar kelimeyi, içeriği ve kampanyanın adını da seçebilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak en doğru istatistikleri elde etmek istiyorsanız, her kampanyadaki her bir anahtar kelime için bir adet etiketli hedef URL oluşturmanız gerekir. Bu zaman alır ve dahası, bu yolla yalnızca sınırlı bir kapsamda bilgi edinebilirsiniz. Bu nedenle, bu yöntemi esas olarak AdWords dışında başka ücretli kampanyalar yayınlıyorsanız kullanmanızı öneririz.
AdWords söz konusu olduğunda, ikinci seçenek ise; en basit yöntem olan
otomatik etiketlemeyi kullanmaktır. Bu durumda, önceki yöntemde manuel olarak eklemeniz gereken tüm parametreler, URL'ye otomatik olarak eklenir. Ayrıca bu, çok daha fazla bilgi (ilgili reklam grubu, reklamı tetikleyen terimin kendisi, Google Görüntülü Reklam Ağı'ndaki konum, reklamın nerede gösterildiği vb.) alabilmenizi sağlar.
Otomatik etiketleme AdWords hesabınızı Analytics'e ilk bağladığınızda varsayılan olarak açıktır.
Çoğu reklamveren otomatik etiketlemeyi kullanır. Bu yöntemi AdWords kampanyalarını izlemek için kullanmanızı öneririz, çünkü özellikle bu amaçla geliştirilmiştir. Ancak, herhangi bir nedenden ötürü manuel etiketleme yöntemini kullanmanız gerekiyorsa, bazı raporlarda veri tutarsızlıklarına yol açabileceğinden
otomatik etiketlemeyi kapatmanızı öneririz.
Otomatik etiketleme nasıl çalışır?
Bu makalenin başında, otomatik etiketlemeyle ilgili olarak ziyaretlerle tıklamalar arasındaki fark üzerinde duracağımızı söylemiştik. Öyleyse, bu etiketleme yönteminin nasıl çalıştığını açıklayalım.
Reklamınız tıklandıktan sonra, hedef URL'nize "gclid" parametresi eklenir.
Sistemimiz hedef URL'nize "gclid" parametresini ekledikten sonra (ve dolayısıyla kullanıcıyı örneğin, http://www.ornek.com/?gclid=deneme adresine gönderdikten sonra), sunucunuzun ayarlarına bağlı olarak, dört durum ortaya çıkabilir.
Web sitenizi yükledikten sonra URL'deki "gclid" parametresi:
1- Korunur ve kullanıcı http://www.ornek.com/?gclid=deneme adresine gönderilir.
2- Korunur ancak kullanıcıya hata mesajı içeren bir sayfa gösterilir.
3- Korunmaz ve kullanıcı bu parametreyi barındırmayan, http://www.ornek.com gibi bir sayfaya gönderilir.
4- Korunmaz ve kullanıcı başka bir sayfaya yönlendirilir (ör. http://www.ornek.com/Bize_ulasin.php sayfası).
Birinci durum, sunucunun istenen davranışıdır. Sunucunun ayarları doğrudur ve dolayısıyla tıklama sayısıyla AdWords kaynaklı ziyaret sayısı arasındaki herhangi bir farkın
başka bir nedeni olacaktır.
Başka durumlarda, tutarsızlıklar web sitenizi barındıran sunucunun ayarlarından kaynaklanır. Bu durum Analytics'teki AdWords raporlarına, tıklama sayısının yüksek olmasına rağmen, ziyaret sayısının çok düşük veya hatta sıfır olması şeklinde yansır.
Analytics'te yer alan AdWords raporundaki tıklama sayısının AdWords’den gelen ziyaret sayısıyla bazı durumlarda aynı olmamasının olası diğer nedenlerini bir sonraki yazıda paylaşmaya devam edeceğiz...
Peter Zeman, Google AdWords ekibi
(Cüneyt Ünar & Cemal Büyükgökçesu tarafından düzenlenmiştir.)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
İlginize teşekkürler!
Bu yazı ile ilgili olmayan ve uygun bulunmayan yorumları yayınlamama hakkını saklı tutuyoruz.
Burada okuduğunuz yorumlar okuyucularımıza aittir.